Tegen Verruiming van de Openingstijden aan de Achterdam in Alkmaar

13 september 2024

Column: David Rubio Borrajo

Tegen Verruiming van de Openingstijden aan de Achterdam in Alkmaar

De discussie rondom de verruiming van de openingstijden van de Achterdam in Alkmaar roept veel vragen op over de balans tussen economische belangen en de leefbaarheid van de binnenstad. GroenLinks-PvdA is van mening dat het verruimen van de openingstijden van de Achterdam geen wenselijke stap is en pleit voor een zorgvuldige afweging waarbij de stem van de omwonenden centraal staat.

Leefbaarheid van de binnenstad

De Alkmaarse binnenstad is een bruisend en historisch hart van de stad, waar zowel bewoners als bezoekers van genieten. Dit gebied dient niet alleen aantrekkelijk te blijven voor ondernemers en toeristen, maar vooral ook voor de inwoners die hier wonen. De uitbreiding van de openingstijden van de Achterdam zou de leefbaarheid van de buurt onder druk zetten. Het langer openhouden van deze straat, waar sekswerkers werken, kan leiden tot een toename van overlast in de vorm van geluid, vervuiling en ongewenste situaties zoals dat ca. 10 jaar geleden ook het geval was in en rondom de Achterdam. Bewoners hebben recht op rust en veiligheid, en hun welzijn moet prioriteit krijgen boven commerciële belangen.

Veiligheid en welzijn van sekswerkers

Naast de leefbaarheid van de buurt is het ook van groot belang om aandacht te besteden aan de veiligheid en het welzijn van de sekswerkers zelf. Hierbij moet genoemd worden dat de betrokken partijen waaronder de raamexploitanten hiervoor een grote inspanning hebben geleverd wat geresulteerd heeft tot een beter veiligheidsklimaat voor betrokkenen aan de Achterdam. GroenLinks-PvdA erkent het recht van sekswerkers om in een veilige en gereguleerde omgeving te kunnen werken, maar wij betwijfelen of een verruiming van de openingstijden hieraan bijdraagt. Een langere werkdag kan de druk op sekswerkers verhogen en mogelijk leiden tot situaties waarin hun veiligheid in gevaar komt. In plaats van ruimere openingstijden zou er juist geïnvesteerd moeten worden in betere werkomstandigheden en veiligheidsmaatregelen voor deze kwetsbare groep.

Betrekken van de omwonenden

Voor GroenLinks-PvdA is het essentieel dat er een zorgvuldig participatietraject wordt doorlopen voordat er besluiten worden genomen die de leefomgeving van de binnenstad direct beïnvloeden. De omwonenden van de Achterdam moeten niet alleen gehoord worden, maar ook actief betrokken worden bij de besluitvorming. Een goede samenwerking met deze groep kan leiden tot oplossingen die zowel de leefbaarheid waarborgen als rekening houden met de belangen van de ondernemers. Het negeren van de stem van de inwoners zou onverantwoord zijn en het vertrouwen in de lokale politiek schaden.

Conclusie

GroenLinks-PvdA pleit voor het behoud van een prettige, veilige en leefbare binnenstad, waarin zowel bewoners als sekswerkers in goede omstandigheden kunnen leven en werken. De verruiming van de openingstijden aan de Achterdam past niet in deze visie. Daarom zeggen wij: kies voor een stad waarin het welzijn van de mensen vooropstaat en zorg voor een participatief beleid dat écht recht doet aan de stem van de Alkmaarse gemeenschap.

David Rubio Borrajo

Fractievoorzitter PvdA

(bron: https://flessenpostuitalkmaar.nl/)