In de raadsvergadering van 2 oktober 2023 stond het armoedebeleidsplan 2024-2027 op de agenda.
De PvdA Alkmaar heeft hierbij, samen met Groen Links en andere progressieve partijen, vol ingezet op het beschikbaar stellen van vergoedingen die bedoeld zijn om beter en meer volledig deel te nemen aan de samenleving aan middeninkomens en studenten. Voor inwoners van Alkmaar met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum is in deze tijd van inflatie en stijging van de energiekosten vaak lastig om hun hoofd boven water te houden. Deze groep is veel moeilijker bereikbaar voor hulp en ondersteuning. Naast dat zij niet zichtbaar en bekend is bij de gemeente, is er ook sprake van schaamte en onwetendheid over welke steun er beschikbaar is.
De reactie van de coalitiepartijen, bij monde van D66 en VVD (de overige partijen namen niet eens de moeite om hun standpunt te uiten), is dat er altijd ‘maatwerk’ mogelijk is als het even niet gaat. Wij noemen dat pleisters plakken in plaats van problemen structureel aanpakken. Gelukkig werd het verzoek om te kijken naar en leren van succesvolle landelijke initiatieven, wat door de wethouder nog aan de kant werd geschoven, poer motie nipt aangenomen door de raad. Maar verder stonden college noch coalitie open voor verdere suggesties en voorstellen. Zo is niet bereid om de grens voor extra ondersteuning op te trekken van 120% naar 150% procent van het sociaal minimum, zoals ons vorige college had initieert. De reden geven ze aan dat ze niet weten waar dat van betaald moet worden. Misschien iets minder investeren in stenen en wel in mensen? Bovendien komt er minstens 2 miljard beschikbaar vanuit het rijk, juist voor armoedebestrijding, voor het realiseren van bestaanszekerheid.
Wij zien het als een gemiste kans en vrezen dat middelen zo niet terecht zullen komen bij iedereen die dat nodig heeft. We hebben geen vertrouwen in dit college als het gaat om het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid om deze gelden goed te verdelen en hebben daarom tegen het voorgestelde armoedebeleid gestemd. Wel hebben we vertrouwen in het tweede rapport van de Landelijke Commissie Sociaal Minimum met de titel ‘een zeker bestaan’ die het advies geeft om te zorgen voor een voorspelbaar en toegankelijk stelsel. Bijvoorbeeld door de grens optrekken van 120% naar 150%?
Wat ons betreft missen de coalitiepartijen en het college lef en innovatie om voor mensen het verschil te maken. Wij blijven ons in ieder geval hard inzetten voor bestaanszekerheid voor iedereen!
Katinka Kerssens, raadslid PvdA Alkmaar