Lijsten en linkse samenwerking: laat het feest beginnen!

1 oktober 2023

Met alle actuele focus op 450 jaar Alkmaars Ontzet en de opmars naar 6-8 oktober, lijkt de (landelijke) verkiezingsdatum van 22 november nog ver weg. Maar ook al zijn de campagnes nog niet in volle omvang losgebarsten, in Den Haag draait inmiddels wel alles al om de ‘poppetjes’ en ‘plannetjes’. Na de val van het kabinet begin juli, ging het deze zomer over wie welke lijst zou gaan trekken, werden met stoom en kokend water kandidatenlijsten samengesteld, partijprogramma’s uitgewerkt en partijcongressen uit de grond gestampt.

Zoals eigenlijk altijd wanneer het kabinet demissionair is, ligt het land bestuurlijk plat (dat gebeurt trouwens lokaal ook als een college zonder reden voltallig naar huis wordt gestuurd, maar dat terzijde). Terwijl we lokaal, regionaal en landelijk kampen met forse uitdagingen, wordt alleen het hoognodige besloten, in afwachting van een nieuwe regering. De maand september (en de maanden erna eigenlijk ook wel) richt zich in het Haagse altijd op Prinsjesdag: de Troonrede, begrotingen, Miljoenennota en Algemene Politieke Beschouwingen. Vanwege de val van het kabinet heet zo’n behandeling dan ‘beleidsarm.’ En maakt partijen direct van de gelegenheid gebruik om te starten met de campagne en stokpaardjes te ventileren, plannen te lanceren en de kiezer voor zich te winnen. Het was direct ook een krachtmeting en een ‘aftast’ proces tegelijk. Wie zoekt elkaar op, welke bondjes worden gesmeed, welke ruimte gecreëerd voor toekomstige samenwerking.

Wel, en gelukkig maar, was er veel aandacht voor armoedebestrijding en de aanpak van de koopkrachtdaling. Ook in Alkmaar praten we deze maand in de raad over het armoedebeleid en het voorstel van het college om armoede en schuldenproblematiek aan te pakken. Terwijl er in Den Haag veel geld uitgetrokken wordt om hier wat aan te doen, stelt het college voor om een flinke groep Alkmaarders hier niet meer van te laten profiteren. Nu heb je nog recht op ondersteuning als je inkomen maximaal anderhalf keer de zogeheten ‘bijstandsnorm’ is. Dat wil het college terugschroeven naar 1,2 keer. In de praktijk betekent dit dat alleenstaanden die meer dan 1387 euro per maand verdienen, geen gebruik meer mogen maken van extra’s als de gratis Alkmaarpas en speciale ondersteuning voor gezinnen met kinderen. Wij vinden dit onacceptabel. Op onze socials en in ons oppositieakkoord lezen jullie meer over onze standpunten.

En ook deze week stond er nog een belangrijk onderwerp voor de lokale politiek op de Haagse agenda: de spreidingswet. Deze wet gaat over een meer eerlijke en vooraf bepaalde verdeling van asielopvangplekken over alle gemeenten in Nederland. Een stap in de goede richting om als land uit de opvangcrisis te komen en mensen die om bescherming vragen fatsoenlijk onderdak te bieden tijdens hun procedure. Ons college komt volgende maand met nieuwe plannen rondom het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg. Vast staat al wel dat het aantal opvangplekken daar veel lager is dan de verantwoordelijkheid die we, ook volgens de voorgestelde spreidingswet hebben. Samen met GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben we hier al een aantal keer vragen over gesteld. We wachten met spanning af.

Om dan toch dichtbij huis te blijven: er is nog een landelijke ontwikkeling met lokaal effect. En dan heb ik het natuurlijk over de versterkte samenwerking tussen mijn eigen partij en GroenLinks: voor het eerst een gezamenlijke lijsstrekker (zeer politieke ervaren en inhoudelijk sterk), een geweldige lijst met een fantastische nummer 2 en een dijk van programma. Een historisch en belangrijk moment voor deze sociale en groene partijen om een vuist te maken en een beter alternatief te vormen voor het afbraakbeleid van de afgelopen jaren. Lokaal werken PvdA en GroenLinks al tijden goed samen in de vorige twee coalities en nu in de oppositie. De huidige raadsleden zitten naast elkaar in de raadszaal en voorstellen werden al vaak gezamenlijk voorbereid en ingediend. Maar met de swung vanuit de landelijke ontwikkelingen, versterken we lokaal de samenwerking ook. Zo hebben we met de twee fracties een heidag gehouden met concrete gezamenlijke plannen.

En ook de campagne voor de landelijke verkiezingen doen we lokaal samen. Vanaf half oktober gaan we los! Met onze speerpunten ‘bestaanszekerheid’, ‘klimaatrechtvaardigheid’ en ‘vertrouwen terug in de overheid’. En natuurlijk met ons Alkmaarse kandidaat-kamerlid Mohamed (Moos) Nabih als lokaal boegbeeld voor de linkse samenwerking. We zijn nu in Alkmaar samen de grootste (8 zetels), en willen dat ook zeker terugzien in de Alkmaarse stemmen voor GroenLinks-PvdA landelijk. De gemeente kleurt straks rood en groen! Wij hebben er zin in en hopelijk jullie ook!

Myrthe Wijnkoop

 

Commissielid PvdA-fractie Alkmaar