Informatie-bijeenkomst met bustour wooncorporaties

26 september 2024

Wonen, of beter gezegd het gebrek aan woonruimte, is een hot topic in alle lagen van de Nederlandse politiek. Vooral in de sociale huursector is er een tekort, waardoor de wachttijden flink zijn opgelopen. Om de Alkmaarse raads- en commissieleden bij te praten over de huidige stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen hadden de wooncorporaties Woonwaard, Van Alckmaer en Kennemer Wonen op dinsdag 17 september een informatiebijeenkomst met aansluitende bustour georganiseerd.

Door middel van een presentatie lieten de corporaties zien waar het grote pijnpunt zit wat hen betreft: er worden te weinig sociale huurwoningen gebouwd. Ter info: van de in totaal 53.000 woningen in Alkmaar vallen er nu 15.000 onder sociale huur, dat is ruim 28%. Om de achterstand in te halen en om het percentage op 30% te houden wanneer Alkmaar flink wat woningen gaat bijbouwen in de komende jaren zijn er maar liefst 6000 sociale huurwoningen extra nodig.

 

En hier zit het grote probleem: in het huidige coalitieakkoord is afgesproken dat 15% van de nieuw te bouwen woningen sociale huur moet zijn. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te snappen dat dat dus veel te weinig is. Op die manier worden de wachtlijsten voor sociale huur alleen maar langer.

 

Dat de wachtlijsten nu al lang zijn werd extra benadrukt door vier mensen van het Jongeren Platform Regio Alkmaar, die over hun eigen woonsituatie vertelden. Met creatieve oplossingen hebben ze wel allemaal een dak boven hun hoofd, maar gedwongen moeten slapen bij steeds andere vrienden of wonen in een piepkleine peperdure kamer is natuurlijk verre van ideaal. Om nog maar te zwijgen van alle 25 plussers die noodgedwongen nog steeds thuis wonen.

 

Tijdens de bustour werden we rondgeleid langs een aantal bouw- en renovatieprojecten van de drie corporaties. De Bloemwijk bijvoorbeeld (zie foto), waar 160 woningen opnieuw worden gebouwd. Het wordt echt prachtig! Maar ook Oud-Rochdale, waar woningen worden gerenoveerd. En zo kwamen we langs nog vijf locaties.

 

Het punt wat de corporaties nog wel wilden meegeven: renovatie en verduurzaming is natuurlijk hard nodig, maar nog veel liever zouden ze zo’n te vernieuwen wijk ook meteen verdichten, dus extra woningen toevoegen. Maar ook hier zit gemeentelijk beleid in de weg, namelijk de parkeernorm. Als er woningen bijkomen, moeten er ook parkeerplaatsen bijkomen. En dat past in veel wat oudere wijken gewoon niet. De oplossing hiervoor zou kunnen zijn om de parkeernormen los te laten!

 

De goede wil is er bij iedereen en zeker ook bij de corporaties, maar de gemeenteraad heeft de sleutel in handen. Laten we lef tonen en kiezen voor onorthodoxe oplossingen om het woningtekort snel op te lossen!