Dankwoord – afscheid van mijn raadswerk

10 mei 2024

Zoals u misschien gelezen heeft in de krant of op de socials: ik ben woensdag 24 april per direct gestopt als raadslid namens de PvdA Alkmaar. Dat was geen makkelijk besluit, maar niet impulsief en wel doordacht. Via deze weg wil ik dankzeggen. Dank aan iedereen die op mij gestemd heeft, aan alle inwoners van Alkmaar waar ik intensief contact mee heb gehad in verband met problemen of vraagstukken en aan de mensen met wie ik afgelopen 6 jaar heb samengewerkt. Mijn ambt als raadslid heb ik met veel energie en trots vervult.

Senna Bremmer, journalist van het Noord-Hollands-Dagblad heeft mijn beweegredenen om te stoppen goed verwoord in het artikel van 26 april 2024.

De kop klopt volledig. Het zijn de omgangsvormen in de raadszaal die me hebben genekt.
De afgelopen tijd had ik te maken met lichte burn-out verschijnselen.

De toon en woordgebruik, zowel in de raadszaal als op social media, zijn in mijn beleving niet altijd vreedzaam. In de politieke discussies mag, en moet wellicht ook, verschil er zijn, net als in de samenleving.  Maar in dat debat mogen we in mijn ogen waakzamer zijn op de manier waarop dingen gezegd worden, op woordkeuze, persoonlijke benadering, zaken niet groter maken dan ze zijn. Ik ben en voel me geen slachtoffer, maar deze manier van politiek bedrijven past gewoon niet bij mij als persoon.

Mijn GroenLinks/PvdA-fractie had ik laten weten dat het even niet meer ging, en dat ik even rustiger aan zou doen.  Achteraf had ik de bel wat luider moeten laten klinken en meer echt rust moeten nemen. Maar steeds vaker dacht ik ook: dit gaat niet over en dit kan en wil ik niet meer.  De verschillende uitspraken tijdens de laatste raadsvergadering kwamen bij mij keihard binnen. En daarna besloot ik: nu is het genoeg.

In de Alkmaarse raad heerst nu eenmaal een arenacultuur, een wedstrijdcultuur waarbij ik me niet thuis voel.  Die wedstrijdcultuur ervaar ik bij AZ, mijn club, mijn uitlaatklep. Daar hoort dat bij, en niet in de politiek. In de politiek wil ik op inhoud iets bereiken en niet constant bezig zijn met punten scoren op proces.

Afgelopen weken heb ik heel veel ondersteunende berichten en dankwoorden ontvangen.  Naast raads- en commissieleden, ook van B&W en van mijn familie, vrienden, buurtgenoten en collega’s van de GGZ die niet allemaal in Alkmaar wonen maar wel heel betrokken zijn. Dank daarvoor!

Velen zeggen dat ze het (h)erkennen, begrip en waardering hebben. Dat is voor mij heel belangrijk. Sommigen zeggen: ik heb er geen last van maar ik zie het wel. Anderen geven aan dat het erbij hoort. En weer anderen stellen dat samen praten na een heftige raadsvergadering, in de kroeg, met een nul-punt-nulletje, als je de volgende dag weer moet werken, helpt. Mooi is te zien hoe iedereen dus een eigen perspectief heeft. Daar heb ik ook respect voor.

Het belangrijkste bewaar ik voor het laatst. Beste, lieve inwoners van Alkmaar. Zeer bedankt voor jullie waardering. Ik zal met name het contact met jullie gaan missen. Ook de werkbezoeken aan organisaties en vele informatiebijeenkomsten vond ik als zeer waardevol. Het waren ook unieke ervaringen, om als raadslid achter de schermen mee te kijken en te luisteren naar de vele initiatieven in de gemeente.

Vanaf 30 mei zal Mohammed Nabih mij opvolgen en daar ben ik heel blij mee. Mohammed heeft net zo’n sociaal en democratisch hart als ik, heeft ook een groot netwerk binnen Alkmaar en zal zich voor 100% inzetten om de ambities en idealen van de PvdA Alkmaar na te streven.

Dank!

Katinka Kerssens