BOA’s met een korte wapenstok. Is dat noodzakelijk?

16 oktober 2024

GroenLinks en de PvdA stellen het college vragen over hun streven om de BOA’s uit te rusten met een korte wapenstok, terwijl de toezichthouders negatief adviseren. Dit zou volgens het college moeten helpen bij agressie en geweld.

 

 

 

 

 

“Wij vinden het opmerkelijk dat de burgemeester zo overtuigd is van de wenselijkheid van de korte wapenstok voor BOA’s, terwijl de wet- en regelgeving dit niet ondersteunen en ook toezichthouders kritisch zijn. Daarnaast wijzen wetenschappelijke inzichten erop dat dit gebruik van de korte wapenstok problematisch kan zijn,” aldus Erwin Bromlewe van GroenLinks. “En dat allemaal zonder dat de gemeenteraad daar nadrukkelijk om heeft gevraagd. Er is geen raadsvoorstel of motie aangenomen. Om dan tegen alle adviezen in toch een aanvraag te doen, vinden wij dit te ver gaan. Het zou eerst met de raad besproken moeten worden.”

 

GroenLinks en PvdA vragen daarom naar de beweegredenen en afwegingen van het college, en willen dat de gemeenteraad expliciet een standpunt inneemt over deze beleidswijziging.

 

Als de gemeenteraad een besluit zal moeten nemen, zijn GroenLinks en PvdA nog niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de korte wapenstok voor BOA’s. “Natuurlijk vinden wij geweld en agressie tegen BOA’s onacceptabel. Absoluut onacceptabel.

Als de situatie kennelijk zo is dat agressie en geweld bij BOA’s ontstaat, dan moeten we ons eerst afvragen of we een eerlijke opdracht geven aan de BOA’s”, aldus Bromlewe. “Wij zien namelijk liever geen gemeente waarin steeds meer mensen met bewapening rond mogen lopen. Dat kan juist leiden tot escalatie. Wij denken niet dat de veiligheid groter wordt met meer wapens.”

GroenLinks/PvdA ziet meer in andere oplossingen, zoals garanderen dat de politie snel ter plaatse is om in te grijpen bij problemen in de openbare orde, agressie of geweld. Zij zijn minimaal drie jaar opgeleid om geweld toe te kunnen passen, als het handhaven van het strafrecht of de openbare orde dat vereist. “Wij denken dat een BOA die zich kan terugtrekken uit een gevaarlijke situatie veiliger is dan één die een wapenstok mag gebruiken. Want welke boodschap geef je dan af? Dat je vindt dat de BOA in de gevaarlijke situatie moet blijven om bijvoorbeeld een parkeer naheffing te geven. Wij vinden dat niet eerlijk en onveilig: de BOA is daarvoor niet opgeleid en de korte wapenstok kan ook weer onvoldoende zijn. Dan moet je nog zwaarder bewapenen. Waar eindigt het dan?”

 

GroenLinks en de PvdA stellen daarom ook de vraag of de taak van de BOA’s zoals het opleggen van een naheffing parkeerbelasting zo belangrijk is, dat we die met geweld moeten kunnen afdwingen. Willen wij voor zo’n naheffing parkeerbelasting het risico op agressie, geweld en letsel nemen? “Wij denken van niet. Wij denken dat BOA’s veiliger zijn als ze dan snel uit de situatie weggaan of geholpen worden door de politie.