We trapten af met een inleiding door Ernest van der Meijde van ontwikkelaar 1828. Zij bouwen en verhuren complexen van maximaal 250 woningen, speciaal voor jongeren tussen de 18 en 28. Zij bieden jongeren zelfstandige wooneenheden van circa 25 tot 50 m2, met eigen keuken en badkamer maar realiseren daarnaast in hun complexen ook  gemeenschappelijke ruimten om te zitten werken, elkaar te ontmoeten of sporten. En een gezamenlijke wasmachine. Eigenlijk een soort studentenhuis, maar dan zonder dat je er per se voor hoeft te studeren. Belangrijk is dat ze aandacht besteden aan de community-building en dat er een soort huismeester is.  Ook in Alkmaar willen  ze binnenkort aan de slag op de campus die InHolland wil realiseren. Hiermee zou een langgekoesterde wens van de Alkmaarse gemeenteraad uitkomen. Uit de zaal kwamen vragen over onder meer parkeernormen (die kan wel lager dan de norm nu is omdat de meeste jongeren helemaal geen auto hebben), de huurprijzen en de vraag hoe de bewoners geselecteerd worden.

Alkmaarse jongeren aan het woord

Vervolgens vertelden drie Alkmaarse jongeren, Simone, Daphne en Hielke, wat hun situatie was en wat zij graag zouden willen. Samenwonen, een plek voor de hond en vooral iets dat nog enigszins betaalbaar was, waren de kern van hun wensen. Het verhaal van Hielke gaf daarbij ook enige hoop. Een maand geleden zat hij nog ergens in tijdelijke onderhuur, maar met een flinke dosis geluk en een goed verhaal op het juiste moment, huurt hij inmiddels een appartement in een monumentaal pand in de binnenstad van een corporatie. Het kan dus wel, was zijn optimistische boodschap. Hij deelde ter plekke zijn beste tips met de aanwezige jongeren.

Jongerenwoningen

Vanuit de zaal reageerde Jeroen Fontijn van Kennemer wonen op de verhalen van deze jongeren. Bij de startbijeenkomst van de nieuwe woonvisie, nog georganiseerd door PvdA-wethouder Gijsbert van Iterson Scholten in 2022, was hij voor het eerst in contact gekomen met het Jongerenplatform Regio Alkmaar. Op basis van hun schrijnende verhalen over hun absolute gebrek aan perspectief, is hij vervolgens in het land op zoek gegaan naar goede voorbeelden van wat corporaties nog meer voor jongeren kunnen doen. Daardoor heeft Kennemer Wonen nu speciaal gelabelde jongerenwoningen, en zijn ze een onderzoek gestart naar woningdelen. Hierin wordt een bestaande eengezinswoning uitgerust met een extra badkamer en vervolgens verhuurd aan twee jongeren, die allebei hun eigen verdieping krijgen. In andere gemeenten, zoals Nijmegen, is dit een groot succes.

Gemeenteraadsleden Jens van Gorp en Roy Seignette

Een heel interessant concept, vonden ook de aanwezige politici, Jens van Gorp (D66) en Roy Seignette (GroenLinks-PvdA). Beiden bleken warme voorstanders van bouwen voor jongeren, en ook van de campus die InHolland wil  ontwikkelen. Van Gorp moest wel eerlijk toegeven dat in de huidige coalitie met OPA en de VVD het verlagen van de parkeernormen om meer nieuwbouw te realiseren waarschijnlijk niet zal lukken, maar dat ligt niet aan D66. Seignette had nog veel meer goede ideeën om de woningbouw uit het slop te trekken. Het belangrijkste is en blijft zorgen voor meer sociale huurwoningen. De jarenlange wachtlijsten raken jongeren het hardst. De gemeente moet hiervoor weer redelijke eisen stellen bij nieuwbouw, maar ook kijken hoe er meer woningen kunnen komen als bestaande wijken worden opgeknapt. Seignette ziet ook kansen voor snellere woningbouw door als gemeente vergunningen sneller af te handelen. “Een bouwplan kan nu jaren bij de gemeente liggen voordat er een schop in de grond kan. Dat is zonde en kan voorkomen worden door te investeren in efficiëntie en capaciteit bij de gemeente.”
En zo sloten we af met een oproep om in de komende woonvisie vooral ruimte te maken voor jongeren. En de moed niet op te geven, want er zijn voor jongeren echt wel mogelijkheden, in bestaande woningen of in nieuwbouw. In allerlei andere plaatsen kan het ook. Nu nog in Alkmaar!