Wie bestuurt Alkmaar?

1 oktober 2021

Wie bestuurt Alkmaar?

Begin vorige maand spatte de coalitie van GL, PvdA, D66, CDA en VVD uit elkaar. Sindsdien houdt een minderheidscoalitie de drie resterende wethouders in het zadel. Maar op grond waarvan eigenlijk? Gelukkig wordt er wel nog steeds gebouwd in onze gemeente.

Minderheidsregering

Op landelijk niveau wordt er nog over gesproken, in Alkmaar vormen VVD, D66 en CDA sinds een maand met zijn drie├źn een minderheidscoalitie. Maar waar dit landelijk gezien wordt als een mogelijke oplossing voor de eindeloze formatie, is dit in Alkmaar min of meer per ongeluk ontstaan en nu heeft niemand het er meer over. Of dat is althans de boodschap van deze drie partijen.

Met steun van OPA en de Seniorenpartij werden twee wethouders gewipt, maar of de overige drie nog het vertrouwen van een meerderheid van de raad hebben, is op dit moment volkomen onduidelijk. GroenLinks en PvdA hadden hier graag in een raadsvergadering over willen spreken, om te horen hoe de verschillende partijen aankijken tegen het stadsbestuur. Hebben de resterende wethouders nog wel het vertrouwen van een meerderheid van de raad? Wordt het coalitieakkoord opengebroken of gewoon uitgevoerd? Zijn er wellicht andere partijen die een coalitie zouden willen vormen?

Helaas zagen de andere partijen hier de noodzaak niet van in. Alleen met de fractie van OPA is gesproken over gedoogsteun. Een gesprek dat op niks uit is gelopen en daarna werd het stil. De PvdA Alkmaar maakt zich ernstige zorgen over deze weinig democratische gang van zaken. Drie partijen roepen zichzelf uit tot een coalitie en presenteren straks een begroting. Acht andere partijen, met samen een ruime meerderheid van de raadszetels, staan buitenspel.

Bouwplan van de maand: Kooimeer

In de Kooimeer wordt momenteel volop gesloopt. Om twee prachtige nieuwe woontorens te kunnen bouwen. Het ene met 123 appartementen geschikt voor senioren, het andere met 79 appartementen, waaronder ook een flink deel sociale huur. Daarnaast komen er een ontmoetingsruimte en een groen buurtplein. Al met al een flinke toevoeging aan de woningvoorraad en een waardige entree voor onze stad!