Vraag PvdA, GroenLinks, PvdD College: Moeten vluchtelingen buiten slapen terwijl Alkmaar niks doet?

2 juni 2023

Persbericht PvdA, GroenLinks, PvdD: Moeten vluchtelingen buiten slapen terwijl Alkmaar niks doet?

 

Het is zeer opmerkelijk dat gemeente Alkmaar als grootste gemeente van regio Noord-Holland Noord geen enkele opvangplek heeft voor asielzoekers. Kleinere gemeenten nemen wel hun verantwoordelijkheid, zoals Dijk en Waard, Schagen, Koggenland en Den Helder.

Dit is allemaal te lezen in de brief die de veiligheidsregio en de RRT (Regionale Regietafel Migratie & Integratie) naar de gemeenten hebben gestuurd.

PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren maken zich grote zorgen over deze situatie. “Het is tijd dat gemeente Alkmaar zijn verantwoordelijkheid neemt en als grootste gemeente in de regio zo snel als mogelijk opvangplekken gaat creëren,” vindt raadslid voor GroenLinks Corina Garcia. “Gemeente Alkmaar heeft altijd een asielzoekerscentrum gehad en was deel van de stad. Dat wij in Alkmaar nu geen enkele plek biedt voor asielzoekers en onze eigen burgemeester zo’n dringend verzoek moet sturen is beschamend”, zo vult zij aan.

Opvangplekken zijn hard nodig. Zo is de lezen in die brief van de burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten (voorzitter veiligheidsregio) en Marjan van Kampen (voorzitter RRT) met een dringend verzoek aan gemeenten om zo snel mogelijk opvangplekken te realiseren. Er zijn voor het einde van dit jaar nog extra 432 opvangplekken nodig en 250 crisisopvangplekken in de regio Noord-Holland Noord. “De situatie in Ter Apel is kritisch. Het kan elk moment misgaan. Alle gemeenten, waaronder ons eigen Alkmaar als grootste gemeente in Noord-Holland Noord, moeten hun verantwoordelijkheid nemen” aldus Kivilcim Pinar, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Alkmaar.

Ondertussen zijn verontrustende nieuwsberichten te lezen dat aanmeldcentrum Ter Apel vol is. Opvangplekken verdwijnen, omdat de afgesproken periode is verlopen. De kans dat kwetsbare mensen weer buiten in de bosjes moeten slapen lijkt onvermijdelijk. “We moeten hoe dan ook voorkomen dat zich een nieuwe humanitaire crisis voltrekt en mensen weer buiten moeten slapen in Ter Apel of elders in ons land” aldus Myrthe Wijnkoop, woordvoerder asiel namens de PvdA Alkmaar.

Gemeente Alkmaar stond op het punt om een besluit te nemen over een Centraal Opvanglocatie (COL) in het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg. Door de nieuwe politieke verhoudingen is dit plan de prullenbak in gegaan. In het nieuwe coalitieakkoord staat dat er met allerlei mitsen en maren mogelijk een asielzoekerscentrum komt met 150 plekken.

In het net bekend geworden “spreidingswet” staat een berekening en volgens deze berekening zal gemeente Alkmaar ongeveer 491 plekken moeten realiseren in 2023. Die 150 plekken in een asielzoekerscentrum is lang niet genoeg.

Daarom hebben Groenlinks, PvdA en PvvD vragen gesteld aan het nieuwe college van gemeente Alkmaar. Een vraag is hoe het college op de brief van de eigen burgemeester gaat reageren en wat het college van plan is om zo snel als mogelijk opvangplekken gaat realiseren.