Vakmanschap

2 maart 2024

Het voordeel van Raadslid zijn is dat ik veel mag zien en beleven in Alkmaar. Dat is leuk, leerzaam en interessant. Terugblikkend in mijn agenda van 2024 springt het woord vakmanschap eruit.

Duurzaamheid

Prachtig om te zien hoe het Energieleverend Geluidsscherm langs de ring stap voor stap vorm krijgt. Een groot project uitgevoerd door vakmensen. Een scherm van 2,5 kilometer lang, 5 meter hoog en bestaande uit een frame met 4300 zonnepanelen. Met de opgewekte energie kunnen ongeveer 400 huishoudens van stroom worden voorzien.

Bij een werkbezoek aan de Meent heb ik een goed en helder verhaal gehoord, van zeer enthousiaste medewerkers, over de transformatie die zij hebben gedaan binnen het project Pocityf, gesubsidieerd door Horizon 2020. Het gebouw produceert meer duurzame energie dan ze zelf gebruiken en kunnen de overtollige energie aan omliggende gebouwen geven. Echt super interessant.

 

De warmte die vrijkomt bij het maken van ijs, vergelijk het met de warmte die vrijkomt van de motor van uw koelkast, ging voorheen gewoon de lucht in. Via een hypermoderne installatie wordt nu de warmte en koude die het gebouw over heeft opgeslagen.

De Meent heeft ook nog 918 zonnepanelen op het dak!

Glasvezel

Heel Alkmaar wordt voorzien van glasvezel, supersnel en superstabiel, althans dat is de belofte. Afgelopen week was onze straat aan de beurt. Een groep mannen met verschillende kleuren hesjes zorgden ervoor dat in rap tempo de kabel in onze straat lag. Duidelijk was dat ze de Nederlandse taal niet beheersten en wat op viel was dat ze flink aan het schreeuwen waren tegen elkaar met grote gebaren. Zelf had ik de neiging om direct te handelen, mannen..! Echter mijn vrouw is verstandiger, zij is met de voorman gaan praten. Het team bestaat uit Grieken en Polen. Dat schreeuwen tegen elkaar doen ze altijd, dat is temperament. Ze knuffelen ook veel met elkaar. Duidelijk is dat ze stress hebben en dat komt doordat ze per meter worden betaald. Vandaar dat hoge tempo. Heel vakkundig hoe ze dat doen maar toch kwamen vragen bij mij op zoals, wat wordt betaald per meter, waar zullen ze slapen enzovoorts. Genoeg vragen dus om nog te stellen, en ga ik ook doen.

Brandweer

Het vak van brandweerman/vrouw heeft mij altijd geïntrigeerd. Bij de werkbezoeken aan de brandweer worden we altijd vol passie geïnformeerd over dit boeiende en veelzijdige vak. Genoeg kennis, kunde en vakmanschap is belangrijk om juist te handelen in alle verschillende situaties. Veel oefenen is dan ook nodig.

Voor een toekomstbestendige brandweer in NHN is een meerjarenplan gepresenteerd.

Het grootste probleem is de dagbezetting van de vele posten en een te lage instroom van nieuwe vrijwilligers. Elementen uit het nieuwe meerjarenplan zijn dat met name de beroepsbezetting in Alkmaar en Hoorn worden aangevuld worden om te komen tot drie strategisch gepositioneerde beroepskazernes die 24/7 paraat zijn. Ook de noodzaak tot modernisering zijn meegenomen in het plan. Hier hangt een stevig en structureel prijskaartje aan wat alle gemeenten in NHN gaan ophoesten.

Vakmanschap

Als Raadslid kan ik niet goed beoordelen hoe een weg of kruising veiliger te maken is, met een spitspaal of met een spiegel. Ook weet ik niet wanneer het nodig is om camera’s op te hangen als veiligheidsinstrument en ook weet ik niet welke technologieën nu het beste toegepast kunnen worden om een klimaatneutrale, klimaatbestendige en circulaire gemeente te worden. Van het sociaal domein heb ik een beetje verstand maar… ik luister graag naar vakmensen.

Wel kijk ik sinds ik Raadslid ben anders naar de stad en de dorpen, naar de inwoners, ik zie meer en stel ik ook vragen. Schroom niet om mij ook vragen te stellen.

 

Katinka Kerssens

Raadslid PvdA Alkmaar