REACTIE PVDA ALKMAAR VERSLAG VERKENNER

7 april 2023

Vandaag heeft verkenner Bert Blase zijn advies uitgebracht over een nieuw te vormen coalitie in Alkmaar. De opdracht van de verkenner was om een stabiele overbruggende coalitie te onderzoeken waarbij de diverse geluiden in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn en waar de verhoudingen tussen voormalige oppositie- en coalitiepartijen verbeterd worden. Helaas moeten wij concluderen dat het eindadvies van de verkenner een coalitie oplevert (bestaande uit D66, OPA, BAS, VVD, CDA, SPA) die zowel niet overbruggend als niet stabiel is.

De fractie van PvdA Alkmaar heeft de afgelopen weken, in samenwerking met GroenLinks, veel stappen gezet om de verkenning naar een brede en overbruggende coalitie mogelijk te maken. Wij hebben onze nek hiervoor uitgestoken omdat ook wij het belang zien van het doorbreken van de harde ‘loopgravencultuur’ die er in de Alkmaarse raad is ontstaan. Dit mocht niet baten. Slechts drie weken na het ontslag van het vorige college staat er een rechts-conservatieve coalitie klaar.

Voorafgaand en tijdens de verkenning is meermaals opgeroepen dat partijen ‘over hun schaduw heen moesten stappen’. Gezien de verstoorde verhoudingen in de raad nam ook onze fractie deze oproep serieus. Na een week gaven wij aan bereid te zijn onze voorkeursvariant voor een nieuwe coalitie los te laten en niet meer één blok te vormen als voormalige coalitie. Daarna hebben wij, samen met GroenLinks, aangegeven bereid te zijn met een van de grote rechtse partijen in een coalitie te treden. Nadat ons op donderdag 6 april bereikte dat ook deze stap niet voldoende was hebben wij na lang overleg aangegeven onder voorwaarden ook een coalitie met twee grote rechtse partijen te willen verkennen.

Wij zijn teleurgesteld in de gang van zaken. De oproep van D66 voor verbinding, herstel van vertrouwen en brede samenwerking blijkt een rookgordijn te zijn geweest om een snelle rechtse machtsgreep mogelijk te maken. PvdA Alkmaar voorziet achteruitgang op belangrijke thema’s als mobiliteit, leefbaarheid, armoedebeleid, asiel en duurzaamheid. Wij zullen de formatie kritisch volgen en hard blijven werken aan een gezonde, bloeiende en hoopgevende toekomst voor Alkmaar.

 

Namens de fractie van PvdA Alkmaar,

 

David Rubio Borrajo