PvdA wil centrale vuurwerkshow in Overdie

20 januari 2020

 Naar aanleiding van berichten over overlast rond Oud en Nieuw is de PvdA Alkmaar zaterdag de wijk Overdie in getrokken om met buurtbewoners te praten over hoe zij de jaarwisseling hebben ervaren. Uit gesprekken op straat en aan de deur maakt de fractie op dat er inderdaad al weken sprake is van overlast, vooral van vuurwerk gooiende middelbare scholieren. Er is dan ook brede steun in de wijk voor een vuurwerkverbod. De PvdA omarmt dit idee en zal in de raad voorstellen in nieuw-Overdie een vuurwerkvrije zone in te stellen, net als in andere wijken. In combinatie met een centrale vuurwerkshow of andere georganiseerde festiviteiten. 

 

Fractievoorzitter David Rubio Borrajo: “Het is eigenlijk ook gek dat we van één jongerenwerker en twee mensen die een kickboksschool runnen verwachten dat ze de jeugd uit een hele wijk bezighouden met Oud en Nieuw. Hoe goed die mensen hun best ook doen. Wat ons betreft zetten we in op veel meer jongerenwerk, met specifieke activiteiten voor verschillende groepen jeugd.” Ook dit was een veelgehoorde suggestie. Sinds het sluiten van tienercentrum Foxy, enkele jaren geleden, is er voor veel jongeren te weinig te doen in de wijk.

Wel constateert de partij dat de vuurwerkoverlast met Oud en Nieuw volledig uit de hand is gelopen, met brandjes en vernielde auto’s en scooters. Ook dit blijkt al jaren een probleem. Met name op de Melis Stokelaan lijkt er een soort ‘traditie’ te zijn van jongeren die elkaar met vuurwerk bestoken. Dit is uiteraard onacceptabel en het is dan ook goed dat de politie hiertegen opgetreden is. In andere straten, en in Oud-Overdie, was het daarentegen een stuk rustiger. Veel bewoners van Overdie balen dan ook over de negatieve manier waarop hun buurt in het nieuws is gekomen. Zij benadrukken dat Overdie ook een hele mooie wijk is, waar sommigen al vijftig jaar met veel plezier wonen. De PvdA is het hier mee eens en gaat binnenkort met de wijkraad in gesprek om te zien wat er verder voor de wijk gedaan kan worden.