PvdA en CDA willen permanente vrijstelling landbouwverkeer N244

26 januari 2023

Op 24 januari 2023 publiceerde De Uitkomst een artikel over de recente raadsvragen die PvdA-raadslid Mathijs de Boer (De Rijp) samen met het CDA heeft gesteld over het landbouwverkeer op de N244 (zie hieronder). Het antwoord van het college wordt half februari verwacht.

 

 

 

Graft en De Rijp, 12/01/2023

 

 

Betreft: verwijdering tijdelijke vrijstelling landbouwverkeer N244

 

Geacht college,

 

Afgelopen zomer zagen wij tot onze (positieve) verrassing dat er een tijdelijke ontheffing was ingesteld die het mogelijk maakte voor landbouwverkeer om op het stukje N244 te rijden tussen de kruising provinciale weg en de Zuiddijk in De Rijp en de rotonde bij West-Graftdijk.

 

Inmiddels zijn de borden voor deze vrijstelling onlangs weer verwijderd en zijn wij in feite terug in de oude situatie. In eerdere beantwoording, zowel schriftelijk als tijdens een commissievergadering, is toegezegd dat het college zich sterk zal maken voor een permanente ontheffing voor het genoemde stukje N244.

 

Zoals ook opgenomen in het coalitieakkoord, zou een permanente ontheffing voor landbouwverkeer op het genoemde stukje N244 de overlast in de dorpskernen ontlasten van het landbouwverkeer. Dit is een langgekoesterde wens vanuit zowel de inwoners de dorpsraden en de agrarische sector en loonwerkers van verschillende dorpen in de gemeente Alkmaar en in dit geval specifiek Graft en De Rijp.

 

Conform artikel 42 van het RvO hebben de PvdA en het CDA gezamenlijk de volgende vragen:

 

  1. Is het college door de provincie Noord-Holland/Rijkswaterstaat op de hoogte gesteld van het verwijderen van de borden die een ontheffing van het landbouwverkeer op de N244 tussen de Zuiddijk en de rotonde bij West-Graftdijk, mogelijk maakt? Wetende dat Alkmaar en daarvoor Graft-De Rijp hier graag en al jaren een permanente ontheffing voor wenst. Zo ja, wat is hiervoor de motivatie geweest?
  2. In december 2022 vernamen wij in de media[1] dat het ‘de gemeente Alkmaar de provincie beleefd gaat vragen of tractoren wat meer op de provinciale weg mogen rijden’. Wat is de status van dit verzoek, bij wie is en op welke manier is dit verzoek officieel ingediend?
  3. Wat zijn de ervaringen/bevindingen vanuit alle betrokken partijen over de tijdelijke vrijstelling i.v.m. renovatie N243
  4. Vanuit zowel de gemeenteraad, het college, maar ook diverse belanghebbenden zoals de inwoners, de dorpsraden, LTO als onderzoeksbureau Sweco, ligt er inmiddels respectievelijk een diepgekoesterde wens zowel als een positief advies om o.a. een deel van de N244 open te stellen voor landbouwverkeer om de overlast in de dorpen te beperken.
  5. Wat zijn de argumenten van de provincie om dit verzoek vooralsnog niet te honoreren?
  6. Wat is er verder nog nodig om de provincie te overtuigen?

 

Alvast dank voor de beantwoording.

 

Met vriendelijke groet,

 

Mathijs de Boer (PvdA Alkmaar) en Frits Jonk (CDA Alkmaar)

 

 

 

[1] Alkmaar vraagt of tractoren wat meer op de provinciale wegen mogen rijden. Ze worden te groot voor stadse en dorpse straten | Noordhollands Dagblad

Waar ben je naar op zoek?