PvdA Alkmaar wil gratis toegankelijke toiletten

2 februari 2019

Er zijn in de gemeente Alkmaar, en in het bijzonder in de binnenstad, al veel toiletten aanwezig, zowel in winkels als in horeca-aangelegenheden. Echter, deze zijn zeker voor bezoekers van buiten de gemeente, niet altijd even goed vindbaar. Ook zijn niet al deze toiletten rolstoeltoegankelijk en niet iedere (horeca)ondernemer is ervan gediend dat passanten in hun zaak naar het toilet gaan zonder iets te kopen.

 

Diverse patientenorganisaties onder de paraplu van ‘de toiletalliantie’ pleiten ervoor dat in binnensteden om de 500 meter een toilet beschikbaar is. En omdat Alkmaar poogt een inclusieve samenleving te willen zijn, waarin ook mensen met blaasproblemen, buikpatiënten, ouderen en mensen met kleine kinderen mee kunnen doen, vindt de PvdA Alkmaar dat we hier wat in kunnen verbeteren.

 

Gemeente Alkmaar heeft de ambitie om een hoog serviceniveau te bieden voor haar eigen inwoners. We willen daarnaast een aantrekkelijke bestemming voor toeristen te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat het openstellen van een toilet in een winkel leidt tot langer verblijf en meer uitgaven door winkelend publiek. Er zijn met name in Duitsland goede ervaringen met initiatieven waarbij gemeenten een kleine vergoeding geven aan horeca en winkels voor het gratis openstellen van hun toiletten aan passanten, het zogeten ‘Nette Toilette’ programma.

 

De PvdA Alkmaar hoopt dat het college met (horeca) ondernemers in de binnenstad in overleg zal treden om, met behulp van stickers, duidelijk te maken waar bezoekers van de binnenstad naar het toilet kunnen.

In dit overleg kunnen zij meenemen of het mogelijk is om dit voor consumenten gratis te maken, eventueel door hier als gemeente een bescheiden financiële bijdrage tegenover te stellen. Hierbij vragen wij speciale aandacht voor toiletten die ook toegankelijk zijn voor mindervaliden.

https://www.alkmaarcentraal.nl/nieuws/60035202-pvda-vergoeding-voor-horeca-en-winkels-voor-toiletgebruik-door-shoppers