Pak de overlastproblemen rondom mensen met ernstige verslavingsproblemen nu eens goed aan leer van andere steden

18 mei 2021

Binnen de gemeente Alkmaar is er jaren sprake van overlast door jongeren en verwarde personen. De overlast reikt van geluidsoverlast tot aan bedreigingen en intimidatie. Notoire plekken zijn de Paardenmarkt, parkeergarages zoals de Vest en de Karperton, het Bolwek en Clarissenbuurt en winkelgebieden de Hoef en De Mare.

 

Afgelopen week heeft College van B&W aangekondigd met een uiteenzetting van oplossingen te komen naar aanleiding van in het bijzonder de actuele berichtgeving rondom de Paardenmarkt. Als PvdA dragen we graag bij aan deze discussies en geven wij onze suggesties mee aan het College.

 

De eerder genoemde overlast wordt veelal veroorzaakt door inwoners van Alkmaar die zeer complexe problemen hebben als het gaat om alcohol en/of drugsgebruik. Ervaring leert dat deze mensen te weinig gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen zoals DNO Doen en dat deze mensen lang niet altijd dakloos zijn.

 

Repressie alleen is niet het juiste antwoord op de ervaren overlast. De politie stuurt ze vaak weg van de diverse locaties en vervolgens is het stuivertje wisselen. De doelgroep heeft geen plek dus ze trekken van de ene naar de andere locatie en de bewoners van die locaties zijn het spuugzat want de overlast blijft bestaan.

Er zijn door de zorgorganisaties in samenwerking met de politie divers pilots geweest om dit probleem op te lossen. Helaas zonder echt goed resultaat. Naast handhaving is er volgens de PvdA meer nodig. Bekend is dat het grootste deel van deze mensen niet geheel vrijwillig hebben gekozen voor deze levensstijl. Vaak zijn het oorlogsveteranen, of mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking.

 

Om het probleem door heel Alkmaar in kaart te brengen stellen wij voor om een aanjaagteam aan te stellen die zich over dit probleem zal ontfermen. Het doel van het aanjaagteam moet zijn om een verbindende schakel te zijn tussen de verschillende disciplines om maatwerk te leveren.

 

Een andere mogelijke denkrichting zou kunnen zijn om een gebruikers- of gedoogruimte hiervoor toe te wijzen. Een plek waar mee overdag kan zitten en laagdrempelig naar toe zou kunnen met passende begeleiding en toezicht. Dat geeft deze doelgroep een plek bied ademruimte voor de notoire plekken zoals de Paardenmarkt. Vergelijkbare proeven hebben al eerder succesvol plaatsgevonden in plekken als Haarlem, Utrecht en Den Helder en wij dagen het College uit deze optie in overweging te nemen.

 

Katinka Kerssens & David Rubio Borrajo

 

 

 

PvdA Alkmaar