Oplossingen voor woonwagenbewoners nog in zicht? PvdA Alkmaar stelt vragen

8 juni 2023

Het NHD berichtte maandag 5 juni dat de woonwagenbewoners al een tijdje niets meer van de gemeente hebben gehoord en dat ze zich weer zorgen maken. Er is weinig zo verschrikkelijk als onzekerheid over je eigen toekomst en die van je kinderen. Dat gaat de PvdA-fractie aan het hart vanuit ons uitgangspunt van bestaanszekerheid en stabiliteit voor al onze inwoners, waaronder deze specifieke groep. Woonwagenbewoners zijn een erkende minderheid en er is een (wettelijke) verantwoordelijkheid om voldoende standplaatsen te realiseren. De voormalige PvdA wethouder Gijsbert van Iterson Scholten heeft enorm geïnvesteerd in het weer opbouwen van het vertrouwen en onderlinge verhoudingen en was zeer gebrand op het realiseren van nieuwe standplaatsen. In dat licht heeft PvdA-fractielid Mohamed Nabih in de Commissie Ruimte op 6 juni 2023 een aantal politieke vragen gesteld over de recente berichtgeving aan de nieuwe verantwoordelijk wethouder Jasper van Nieuwenhuizen.

Nabih: ‘Is de wethouder van plan om het goede werk van Van Iterson Scholten voort te zetten? Gaat het nog altijd op het aantal van 31 plaatsen dat in de pijplijn zat, en worden er dit jaar al plekken aangewezen?’ Het antwoord van de wethouder was dat hij, vanuit de bestuurlijke continuïteit zal voortborduren op het werk van zijn voorganger. De vraag is wel of het creëren van nieuwe plekken dit jaar nog lukt vanwege de complexiteit van het dossier. Hij verwees ook naar inbreng van de insprekers en de handtekeningen van 200 buurtgenoten, die hun groene open plek in de buurt graag willen behouden. Ook gaat het niet alleen om de 31 potentiële standplaatsen nu. Op de langere termijn (10-15 jaar) moeten er namelijk nog eens 28 standplaatsen extra bijkomen.

De PvdA-fractie is tevreden met de toezegging dat de inzet van Van Iterson Scholten voortgezet zal worden, maar zal gezien de grote belangen van deze groep mensen een kritisch vinger aan de pols houden als het gaat om de voortgang op dit dossier.