Ook mijn plek…flessenpost

8 april 2023

Ook mijn plek…

Het voelde als een eer om uitgenodigd te worden bij de première op 21 maart jl.(de internationale dag tegen Racisme en Discriminatie) van de film met de titel “ook mijn plek”, gemaakt door het productiehuis Bureau Stennis. En dus verscheen ik, deels in pak, zoals gevraagd.

Uiteraard zag en sprak ik veel bekende (Alkmaarse) figuren. Maar ik zag en sprak ook mensen die minder bekend waren. Mensen vanuit de ambtenarij en de politiek, maar ook bewoners die ik ken vanuit de wijk Nieuw Overdie, (wat) ouderen en zeker ook jongeren. Het was mooi om te zien en te horen met hoeveel passie deze jongeren een bijdrage hebben geleverd en de film hebben gemaakt tot wat het is geworden.

Tijdens de voorstelling werd er gelachen, er viel een traan. Er waren mensen die voor het eerst spontaan hun diepste geheimen deelden en er waren mensen die doelbewust niks zeiden. Niet op de laatste plaats door de impact van de film.

Gedurende de nabespreking bleek toch helaas weer dat dit thema nog steeds leeft en actueel is.

De film vertoonde vooral zichtbare culturele discriminatie en racisme. Eén keer viel mij op dat er een duidelijke andere vorm van discriminatie getoond werd. Het ging hierbij om de uitspraak dat iemand een pak aan deed enkel en alleen omdat hij dan pas als volwaardig gezien werd. Met andere woorden: om een vorm van de onderhuidse en of slecht zichtbare gemaakte onderscheid tussen mensen. Hiermee bedoel ik dat ook waar jouw wieg heeft gestaan, in welke sociale omgeving, (mede) bepaalt in welke mate je gelijkwaardig behandeld wordt. Of hoe je geboren wordt, als man of vrouw. Ook dit bepaalt vaak wat jouw werkende inkomen is.

En dan hebben we het nog niets eens over de situatie als je nog niet weet wie of wat je bent, of bepaald hebt dat je nergens onder valt of wilt vallen. Laten we het niet hebben over nare ervaringen die je als kind hebt meegemaakt en daardoor anders bedraad bent geraakt. Of dat je niet hebt gepast binnen het leersysteem….Stel….je valt op omdat je anders bent dan wij “als maatschappij” van jou verwachten dat je moet zijn…

‘Ook mijn plek’ heeft mij weer en nog meer aan het denken gezet. Het versterkt het belang van goed (Alkmaars) sociaal cultureel werk. Het geeft de absolute noodzaak aan van goede Alkmaarse buurthuizen. Omdat binnen dit werk zelfregie, eigenaarschap, verbinding en samenhorigheid ongeacht religie, achtergrond of geaardheid steeds terugkerende thema’s zijn van waaruit gewerkt wordt. Gelukkig beschikt Alkmaar over toppers van sociaal werkers. De financiële middelen zijn echter nog niet op een juist niveau om uitgebreider en blijvend aandacht te kunnen geven aan thema’s zoals deze.

Ik hoop dat deze film over dit thema ook gezien gaan worden door al die mensen wiens ogen hierdoor geopend zouden kunnen worden. Ik hoop dat mensen bewuster gaan denken over het onderwerp racisme en discriminatie. En een groot woord van dank aan alle mensen die een rol hadden het in tot stand brengen van deze belangrijke film, die het waard is om gezien te worden.

Diederik Dorbeck
Fractie-ondersteuner PvdA Alkmaar