Omval(len) en weer opstaan en ode aan de Groene Zwaan: een allegaartje

19 juli 2023

Zo vlak voor het politieke zomerreces gebeurt er nog veel (‘een allegaartje’) en heb ik veel inwoners van Alkmaar gesproken. En dat is wat mij betreft toch het belangrijkste als het gaat om mijn raadswerk.

Niemand kan ontkennen dat afgelopen week hectisch was. Er viel nogal wat. De storm Poly zorgde ervoor dat in de gemeente Alkmaar meer dan 300 bomen zijn geveld. Een veldslag! Fractievoorzitter David Rubio Borrajo van de PvdA Alkmaar vroeg hierover bij de gemeenteraad van 6 juli een tweeminutendebat aan. Hij vroeg om leiderschap van het college als het gaat om herstel van de stormschade in de gemeente. Hierop werd in de Raad door enkele partijen en de wethouder ‘bomen’ goed gereageerd. De bomen gaan vervangen worden, van het oud hout worden mogelijk mooie banken gemaakt (goed idee overigens van SPA). Ook zal aandacht worden besteed aan de biodiversiteit, dus hier en daar blijven gevelde bomen liggen als ‘biotoop’.

Maar er viel méér. Het kabinet. Nota bene, net als tot tweemaal toe in Alkmaar, over het asielbeleid. Enkele weken geleden sprak ik nog met statushouders in winkelcentrum De Hoef. Onder de noemer ‘bakkie doen’ op initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland was een ontmoeting georganiseerd. Vanuit eerdere ontmoetingen kende ik de verhalen, de redenen waarom ze in Nederland zijn gekomen. Ik ben in vluchtelingenkampen geweest, ook in andere landen. Zo heeft mijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Athene veel indruk op me gemaakt. Maar dit soort gesprekken, het contact en vooral het luisteren, zorgen er steeds weer voor om me te blijven inzetten voor een veilige plek in Alkmaar voor mensen die gevlucht zijn uit erbarmelijke toestanden. Dagelijks kom ik nu ook mensen uit Oekraïne tegen. Voornamelijk vrouwen en kinderen die langs ons huis lopen richting school. Gesprekken helpen, durf te vragen! Er is vaak een taalbarrière maar met handen, voeten en google translate komen we eruit.

Uiteraard blijven wij scherp op het college in Alkmaar en vinden we het belangrijk dat de voornemens over asielopvang niet verder vertraagd zullen worden door de val van het kabinet.

Terug naar lokaal.  Naar de Omval: een prachtig buurtgenootschap waar vast ook enkele bomen geveld zijn. Zij zullen als buurtgenootschap zeker niet vallen, maar hebben wel een bijzonder vraagstuk op tafel gelegd bij de raadsleden van Alkmaar. De PvdA Alkmaar en ook andere fracties zoals Groen Links, CDA en SPA hebben dit opgepakt en zijn in gesprek gegaan met het buurtcomité. Het gaat over de mogelijke komst en bouw van een woon-zorgcomplex met 24-uurs zorg voor mensen met ernstige psychische problemen. Namens de PvdA heb ik hier vragen over gesteld aan het college. Ik kon de onrust bij het buurtcomité proeven en ook wel begrijpen waar het gaat over veiligheid, transparantie en mate van inspraak. Zowel het buurtgenootschap de Omval als de PvdA zijn niet op voorhand tegen dit initiatief, maar willen wel meer transparantie over problematiek van mensen die komen wonen in dit centrum. De antwoorden op de vragen verwacht ik binnenkort.

Last but not least, vertel ik graag over mijn ontmoeting deze week met bestuursleden van de Groene Zwaan, het intieme theater en concertpodium van De Rijp. De PvdA heeft haar traditie voortgezet en bezoekt elke raadsperiode alle dorps/buurt/wijkcentra.

De Groene Zwaan valt zeker niet om, en de PvdA heeft veel bewondering voor deze Stichting. Zij hebben ons veel ideeën en voeding gegeven om toekomstige beleidsstukken over o.a. cultuurontwikkeling in de dorpen, dorpsvisies, kerkenvisie, kinderen en cultuur, goed te kunnen beoordelen.

De fractie van PvdA Alkmaar (David, Katinka, Mathijs, Mohamed, Myrthe en Diederik) wenst iedereen een hele fijne zomervakantie toe. Tot na het reces!

Katinka Kerssens

PvdA Alkmaar