HOFPLEIN VOOR DE VOETGANGERS EN DE FIETSERS

15 februari 2024

Als het aan GroenLinks PvdA Alkmaar ligt komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers in de Alkmaarse binnenstad . De geplande herinrichting van het Hofplein en de Gedempte Nieuwsloot in Alkmaar lijkt daar geen rekening mee te houden wat tot bezorgdheid leidt bij de fractie. En uit recente technische vragen aan het college van burgemeester en wethouders blijkt dat het participatietraject voor de herinrichting pas in 2024 zal plaatsvinden en de uitvoering zal naar verwachting pas in 2026 plaatsvinden. De fractie vindt de vertraging zorgwekkend.

Tineke Bouchier @TinekeBouchier

raadslid

Naar aanleiding van de vragen gesteld aan het college op 19 november hebben Tineke Bouchier en Mathijs de Boer op 11 februari nieuwe vragen gesteld:

Uit de beantwoording van 12 december 2023 begrijpen we dat bewoners 18,2% van de parkeerplaatsen op Het Hofplein innemen. Kunnen wij als gemeenteraad het rapport ontvangen waarin deze tellingen zijn opgenomen?

Volgens het coalitieakkoord moeten de parkeerplaatsen op Het Hofplein gecompenseerd worden. Als bewoners 18,2% van de parkeerplaatsen innemen, voor wie zijn dan de parkeerplaatsen bedoeld, zijn die dan bijvoorbeeld voor kort parkeren?

Recent onderzoek van o.a. ingenieursbureau Movares toont aan dat in stadscentra voetgangers en fietsers veel meer besteden dan de automobilist. Hoe neemt het college deze bevindingen mee in het mobiliteitsbeleid, specifiek met betrekking tot de parkeerproblematiek op Het Hofplein?

Hoe staat het college tegenover het idee om in plaats van het compenseren van autoparkeerplaatsen, ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers om zo de economische waarde van de binnenstad te verhogen?

Het Hofplein blijft beschikbaar voor evenementen zoals de zomerkermis, zoals bevestigd in ons eerdere artikel 42-verzoek en het coalitieakkoord. Hoe denkt het college de aantrekkelijkheid van een groen en aantrekkelijk Hofplein te behouden, terwijl er één keer per jaar grote kermisattracties op het plein staan? Zou het mogelijk zijn om alleen kleinere attracties toe te staan op het plein, zodat er ruimte komt voor bomen en terrassen?

GL-PvdA vindt de herinrichting van Het Hofplein te traag verlopen. Wanneer kunnen we het volledige plan verwachten? Kan het plan voor de herinrichting van Het Hofplein worden opgenomen in de bestuurlijke planning?

Tineke Bouchier en Mathijs de Boer

GroenLinks PvdA