Half december

16 december 2023

Half december

Zo half december zijn beschouwingen over het afgelopen jaar, de vraag ‘hoe kom ik de feestdagen goed door’ en een blik vooruit naar 2024 het gesprek van de dag.

Voor mij persoonlijk was het een bijzonder jaar. Ik ben 60 jaar geworden. En daarnaast hebben mijn vrouw en ik elkaar 25 jaar geleden het ja-woord gaven via partnerregistratie. Zodra die wet in 1998 was aangenomen, zijn we naar het gemeentehuis gestapt om een datum te plannen. Sinds 2001 mogen in Nederland stellen van hetzelfde geslacht trouwen en kinderen adopteren. En vanaf het moment dat de wet op Lesbisch ouderschap op 1 april 2014 in werking is getreden, zijn wij beiden juridisch gezien moeder van onze kinderen. De invoering van deze wetten heeft voor mij geleid tot veel erkenning en vooral ook veel vrijheid. Vrijheid is sowieso een waarde die in 2023 nog meer dan andere jaren op de voorgrond stond.

Vanwege de viering van 450 Alkmaars Ontzet was er het afgelopen jaar veel aandacht voor het thema vrijheid. Om echt vrij te zijn, moet je ook oog hebben voor de ander. Vrijheid vraagt verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. In alle vieringen, herdenkingen en festiviteiten zijn deze vier waarden en pijlers van het Alkmaars Ontzet teruggekomen: ik heb ervan genoten.

Maar het zijn ook hedendaagse waarden die, wat mij betreft, nu in deze heftige tijden van oorlog, armoede en asielvraagstukken mij helpen om onbevooroordeeld, maar wel met zorgen, naar alle gebeurtenissen te kijken. Wat ben ik blij dat ik in vrijheid mag leven, en mag zijn wie ik ben.

Afgelopen jaar heb ik vanuit mijn raadswerk diverse werkbezoeken afgelegd en gesprekken gevoerd. Voorbeelden zijn bezoeken aan participatiebedrijf Zaffier, aan verschillende buurt/dorp/wijkcentra, een gesprek met leden van het COC, met buurtcomités die zich zorgen maken en mensen op straat tijdens de landelijke verkiezingscampagne.

De thema’s vrijheid, oorlog, armoede en asiel zijn ook dan de meest voorkomende gespreksonderwerpen. Het gevoel heerst dat soms de waarden verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid in de knel kan komen. Langdurig in armoede leven maakt soms dat verdraagzaamheid richting de rest van wereld lastig is, maar meestal is de veerkracht groot. Veel mensen die ik gesproken heb zijn ook vol trots. Trots op hun kinderen. Trots dat ze de Nederlands taal hebben geleerd. En trots dat ze betekenisvol kunnen bijdragen aan de samenleving door te werken, vrijwilligerswerk te doen, buren te ondersteunen en anderen op weg te helpen.

Als het gaat om de vraag ‘hoe kom ik de feestdagen goed door’ zie ik dat er in Alkmaar veel initiatieven zijn in de decembermaand voor ontmoeting, samen koken en samen eten. Alkmaarders zijn creatief. Er zijn veel mogelijkheden: het moet niet, het mag. Sommige mensen vinden het ook gewoon fijn om alleen te zijn, om deze dagen niet te veel te moeten, lekker tv te kijken en te niksen.

De vooruitblik op komend jaar is gezien het landelijke politiek landschap iets anders dan 2023. Het is koffiedik kijken over wat er gaat gebeuren. Hier in Alkmaar verwacht ik dat de raad samen met de burgemeester en wethouders er een goed jaar van gaat maken, hopelijk vooral in samenspraak met de inwoners van de dorpen en de stad.

Als het aan de fracties van GroenLinks en de PvdA Alkmaar ligt gaat dat zeker gebeuren. Er staat veel op stapel: de woningbouw gaat door, er komst een dorpsvisie aan, de gesprekken met het COA worden voortgezet over de opvang van asielzoekers, het mobiliteitsplan gaat vastgesteld worden en, geheel niet onbelangrijk, ook de toekomst van het zwembad de Hoornsevaart staat op de agenda.

Kortom, mijn terugblik op 2023 is feestelijk, maar ook zorgelijk; de feestdagen ga ik goed doorkomen en komend jaar blijf ik vooral contact zoeken met Alkmaarders. Ik ben niet voor niets volksvertegenwoordiger.

 

Katinka Kerssens

Raadslid PvdA Alkmaar

(Bron:flessenpostuitalkmaar.nl)