Een rechts-conservatieve begroting voor een armzalig Alkmaar!

8 oktober 2023

Een rechts-conservatieve begroting voor een armzalig Alkmaar!GroenLinks en PVDA Alkmaar hebben met grote afschuw kennis genomen van de voorgestelde bezuinigingen van ruim 30 miljoen. “Hoe kun je nou miljoenen bezuinigen op de jeugdzorg en armoedebeleid terwijl landelijk juist meer wordt geïnvesteerd vanwege de enorme problemen?” zegt Maaike Kardinaal van Groenlinks. “Inderdaad,” stemt David Rubio Borrajo in, “en hoe kun je midden in een wooncrisis juist de sociale woningbouw vertragen? Ongelooflijk!”

GroenLinks en de PvdA zien dat de rechts-conservatieve coalitie van D66, OPA, BAS, VVD, CDAenSPA ervoor kiest om te bezuinigen, tegen het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeente in. “Om als netste jongetje van de klas alvast te bezuinigen voor 2026. We verstoppen zo de tekorten waar Rutte ons mee heeft opgezadeld.” zegt Rubio Borrajo, “dat doet bijna geen enkele gemeente.” Kardinaal vult aan: “En het kan ook helemaal niet als je de problemen bekijkt rondom armoede, woningbouw en verduurzaming. Dan moeten we juist een stap extra zetten, niet drie stappen terug. We zakken straks echt door de bodem heen!” In het gehele land luidt de jeugdzorg de noodklok en is er een tekort omzorg aan te kunnen bieden aan kinderen. Die tekorten in de jeugdhulp zijn ontzettend groot en wachtlijsten zorgen er momenteel voor dat kinderen niet op tijd passende hulp krijgen. “De verantwoordelijkheid voor goede zorg wordt door deze coalitie neergelegd bij het onderwijs. Dit terwijl ook het onderwijs al jaren onder druk staat en ook hier de tekorten oplopen. Het is een schijnoplossing die het probleem verschuift, niet oplost. En de jongeren zijn de pineut,” aldus Kardinaal.

GroenLinks en de PvdA zien hoe de gemeente met deze begroting op eigenlijk alle wezenlijke dossiers onvoldoende doet, zoals bij de woningbouw. Rubio Borrajo daarover: “Daar waar het vorige college nog als aanjager de volle schouders eronder zette om ervoor te zorgen dat het bouwtempo omhoog ging en er betaalbare woningen werden gebouwd voor alle doelgroepen, gaat dit college op de rem staan. In welke werkelijkheid ben je dan aan het besturen? De cijfers spreken voor zich. Ik zeg: college ga aan het werk, overwin de obstakels! Ga het gesprek aan met projectontwikkelaars, woningcorporaties en andere belanghebbenden. Doe wat nodig is om te zorgen dat er woningen bij komen!” GroenLinks en de PvdA analyseren het coalitieakkoord en zien waar de schoen wringt. “Er is best wat vooruitstrevende taal te vinden in het akkoord,” zegt Kardinaal, “maar daar zijn geen harde afspraken over gemaakt.” Rubio Borrajo zegt: “Alle harde afspraken zijn gemaakt over het beheersen van de financiën, dat de lasten laag moeten blijven. Nou, dat is een recept om de armste gemeente van Nederland te worden.” Het lijkt er niet op dat D66 haar progressieve stempel weet te drukken op dit college, zelfs niet met de wethouder financiën.

De ondertitel van het coalitieakkoord luidt ‘verschil mag er zijn,’ maar met deze begroting lijkt de inzet wel te zijn om verschillen in Alkmaar te vergroten. De kloof tussen arm en rijk word in de

gemeente Alkmaar met deze maatregelen verder uitvergroot. De zogenoemde stad- en landcoalitie gaat dwars tegen alle landelijke politieke trends en onderzoeken in en laat haar meest kwetsbare inwoners in de steek. “Er is geen enkele solidariteit naar onze inwoners die hulp en ondersteuning het hardste nodig hebben in onze gemeente,” aldus Rubio Borrajo. Het doel van de conservatief rechtse coalitie is om de goedkoopste gemeente van Nederland te zijn, maar uiteindelijk worden we de gierigste gemeente. Wat GroenLinks en PVDA betreft zou het doel moeten zijn dat Alkmaar de fijnste gemeente is om in te wonen. Voor iedereen. En dan mogen de sterkste schouders best wat extra dragen. Je kunt solidair zijn met mensen die om welke reden dan ook hulp nodig hebben.

“We zakken op deze manier door de bodem,” zegt Kardinaal, “allerlei basisvoorzieningen zijn niet meer op orde. We kunnen onze mensen niet helpen, we kunnen hun woningen niet bouwen, de Hoornse Vaart kunnen we niet verbouwen. Wat sluit hierna, de bibliotheek?” GroenLinks-PvdA ziet dat er wat moet gebeuren om geld vrij te maken voor de basistaken van de gemeente. Er worden miljoenen uitgegeven om plannen uit het coalitieakkoord vorm te geven, dat is leuk maar hiervoor kan niet bezuinigd worden op basistaken. Hiervoor zou eerder gekeken moeten worden naar de inkomstenkant. En dat kan ook, omdat Alkmaar ver onder het gemiddelde tarief rekent. We kunnen wat stijgen in de lasten en nog steeds bij de goedkoopste gemeenten van Nederland behoren. Oplossingen zijn het ophogen van de OZB richting het landelijk gemiddelde, het kostendekkend maken van de leges en de parkeertarieven ophogen voor bezoekers naar wat vergelijkbaar grote steden rekenen.

“We moeten middelen generen om een fijne gemeente te blijven” aldus Kardinaal, “dat moet om de basisvoorzieningen op peil houden en solidair zijn met al onze inwoners staat.” GroenLinks-PVDA zal de komende periode diverse voorstellen doen om Alkmaar fijn en solidair te houden. Met het oppositieakkoord in de hand zullen veel voorstellen volgen om de noodzakelijke wijzigingen in deze begroting te maken. “Anders wordt Alkmaar echt een armzalige gemeente, en dat verdient niemand,” sluit Rubio Borrajo af.