PvdA in de coalitie!

3 juni 2018

Na 7 jaar oppositie te hebben gevoerd, vormt de PvdA nu samen met GroenLinks, de VVD, het CDA en D66 een coalitie, die de komende vier jaar de stad gaat besturen.

Afgelopen zondag werd het programma van deze coalitie gepresenteerd: Alkmaar aan zet.
We zijn enorm blij met dit programma, omdat we heel veel van ons verkiezingsprogramma er in terug vinden. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen.

In de campagne hebben we ons hier heel hard voor gemaakt.
De afgelopen jaren is er veel te weinig gebouwd, waardoor nu de huizenprijzen de pan uit stijgen en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning oplopen tot soms wel 10 jaar. Onaanvaardbaar.
Daarom zijn we enorm blij dat het bouwen van nieuwe woningen tot topprioriteit van het nieuwe college verklaard is.

Waarbij vooral ingezet wordt op betaalbare huizen.
Eén derde van alles dat de komende jaren gebouwd wordt, worden woningen in de goedkoopste categorie.
Dat zijn koopwoningen van maximaal 181.000 euro, of huurwoningen tot 586 euro per maand.
Daar is enorm veel vraag naar.
Bovendien wordt er ook gebouwd voor specifieke doelgroepen: studenten, starters, ouderen en mensen met een zorgvraag bijvoorbeeld. En worden nieuwe woningen zoveel mogelijk energieneutraal gebouwd.
Goed voor het klimaat, goed voor de portemonnee. 

Om dit te realiseren komt de gemeente met een uitvoeringsplan voor de woningbouw.

In dit plan, dat altijd samen met omwonenden gemaakt wordt, stellen we precies vast wat er waar gebouwd mag worden. Zo houden we grip op de zaak.
En wie houdt die grip op de zaak? Paul Verbruggen, jarenlang fractievoorzitter van onze gemeenteraadsfractie, en nu de nieuwe wethouder wonen.
En participatie (werk en inkomen), diversiteit, armoedebeleid en welzijn. Ook over al deze thema’s, en nog veel meer, staat er veel moois in het coalitieakkoord.


Wij zijn er dan ook enorm trots op deel uit te maken van dit stadsbestuur. We hebben er zin in en gaan vol vertrouwen aan de slag. Voor Alkmaar, voor u. Aan het werk!

 

Download het volledige coalitieakkoord hier.1854540 – Gemeente Alkmaar – Coalitieakkoord_print