Bezinning en Beschouwing

8 september 2023

Politiek gezien was het letterlijk komkommertijd dit reces, in tegenstelling tot vorig jaar, dus voldoende tijd om te ontspannen. Dit jaar waren we in Engeland en Wales, iets beter weer dan in Nederland, geen hitte en geen overstromingen. Mazzel dus.

Rust brengt met zich mee dat er ook ruimte is voor bezinning en beschouwing. Dat was ook nodig. Mijn familie, vrienden, buren, mensen op straat, op de sportschool en collega’s bij mijn andere werk (GGZ) stelden afgelopen maanden regelmatig de vraag; Katinka waarom wil jij in deze ‘ruzie(gemeente)raad van Alkmaar’ nog raadslid zijn? Want het valt op in de krant en op de sociale media, er wordt nogal cynisch gesproken over de Alkmaars Gemeenteraad. De afgelopen maanden waren ook niet fijn. Oprecht heb ik dan ook goed nagedacht deze zomer.

Positief is dat we een fijne energieke fractie hebben bij de PvdA en goed samenwerken met Groen Links.

Het politieke jaar werd landelijk vlak voor het reces afgesloten met een bijzonder spannende tijd. Fantastische is het bericht dat op landelijk niveau Groen Links en de Partij van de Arbeid voor de komende 2de kamer verkiezingen van 22 november samen 1 lijst gaan vormen en Frans Timmermans terecht gekozen is als lijsttrekker.

Lokaal gezien was het voor het reces een nare tijd. Met een bepaalde gretigheid werd het progressieve college naar huis gestuurd. De wijze waarop vond ik echt verschrikkelijk. Nergens in Nederland gebeurt dat op deze wijze, alleen als er sprake is van een groot schandaal. Weer ging het mis op het asielvraagstuk. Slechts 8 maanden had het vorige college de kans om goede dingen te realiseren. Kansrijk beleid met vaart erin.

Na een aantal weken stuurloos te zijn geweest en heel hard werken door de burgemeester en ambtenaren om zaken die moesten wel te regelen, is eind mei een nieuw college aangesteld, over rechts met een grote lokale stempel. Wel met de belofte dat er veel ruimte is voor samenwerking.

We gaan het hopelijk zien na de vakantie. De stemming rondom de motie ‘Onderzoek oprichting Alkmaarse Woonraad’, staakte met 18 voor en 18 tegen. De eerstvolgende raadsvergadering op 28 september wordt er opnieuw gestemd. Misschien brengt de wens van projectontwikkelaars, om inderdaad een Alkmaarse Woonraad op te richten zodat zij nog beter weten hoe en wat zij moeten bouwen, de nee-stemmers op andere gedachten.

Woningzoekenden willen graag hun mening ventileren. Bij onze gesprekronde langs de dorp/buurt/wijkcentra horen we dat in meerdere wijken geen beweging zit in het doorstroomprobleem. Veel ouderen wonen alleen in grote woningen en het lukt hen niet goed om een kleinere woning te vinden. Naast dat er schaarste is nemen ze vaak ook niet het initiatief omdat het best ingewikkeld is een verhuizing te regelen. Goede hulp hierbij zou hen zeker motiveren de stap te nemen.

Nog even terug naar de vraag die ik mijzelf stelde deze zomervakantie of ik nog verder wil met deze ruzieRaad: wil ik mij inzetten voor de PvdA Alkmaar en Raadslid zijn? Het is een volmondig ‘ja’. Voor de zomervakantie zijn een aantal mensen van dichtbij overleden, veel te vroeg, veel te jong, betekenisvol. Iris Zeijlemaker, Johan Koster en Hanneke Benschop. Allen als kenmerk: beetje eigenwijs, ondernemend, maar ook staan voor solidariteit en kansengelijkheid. Jonge mensen met charisma en een ambitie. Mensen die mij inspireerden om vooral door te zetten ook al is de politiek geen fijn speelveld.

Waarom wilde ik ook alweer politicus worden? De kranten staan er bol van, de armoede neemt toe in Nederland, de kansongelijkheid daarmee ook. Vanuit mijn hart wil en kan ik opkomen voor mensen die het wat minder makkelijk hebben.

 

Katinka Kerssens

 

Raadslid PvdA Alkmaar