Alkmaarse Jongeren Democratiedag woensdag 23 november 2022 

19 november 2022

De Alkmaarse Jongeren Democratiedag is op woensdag 23 november 2022 om 19.00 uur in Hal 25.

Op deze bijeenkomst willen raadsleden in gesprek met jongeren om zo  gedachtes, meningen, ideeen en wensen op te halen.

En natuurlijk is de PvdA daar bij!

Om het besluitmodel van de gemeenteraad in Alkmaar, het BOB-model; Beeldvormen, Oordelen, Besluitvormen beter vorm te geven en vooral het onderdeel Beeldvormen beter te benutten is in mei 2019 de motie Alkmaarse democratiedag aangenomen.

De uitvoering van de ze motie heeft even op zich laten wachten omdat er over de vorm nogal wat discussie was tussen de verschillende fracties. Een Politiek markt of een Motie markt kan heel interessant zijn maar de vrees was dat hiermee onvoldoende inwoners van Alkmaar bereikt konden worden, of anders gezegd het zou mensen aantrekken die zich toch wel laten horen.

Burgerparticipatie is een belangrijk aspect binnen de democratie echter hoe wordt iedereen dan wel bereikt?

Tijdens de coronapandemie zijn meerdere fracties via digitale ontmoetingen in contact gekomen met jongeren zowel uit Alkmaar en de regio waarbij het idee is ontstaan om deze motie uit te voeren in een Jongeren Democatiedag. Raadsleden gaan in gesprek gaan met jongeren over verschillende thema’s om ideeën op te halen en op die manier Beeldvormend te kunnen werken.

Participatie van jongeren is belangrijk en het is zoeken naar de juiste manier om dit vorm te geven. Om die reden zijn wij ook blij met de recent aangenomen motie van Leefbaar Alkmaar om de jongerenraad opnieuw op te richten met goede ondersteuning.

Jij komt toch ook 23 november? 19 uur HAL 25.